Protetica dentară

Deteriorarea danturii poate avea multiple cauze, iar lipsa implicării la timp a medicului stomatolog poate duce la pierderea parțială sau majoritară a danturii. În această situație putem readuce funcționalitatea și aspectul estetic al danturii prin intervenții de protetică dentară la nivelul cavității bucale.

Protetica dentară prevede restaurarea estetică și funcțională a aparatului dento-maxilar, acest lucru este posibil datorită protezelor biocompatibile fixe sau mobile.
Procedura dată presupune o analiză complexă și specifică a fiecărui pacient, pentru identificarea nevoilor acestuia, urmată de consultarea părerii medicului specialist și luarea deciziei despre tipul și specificul protezei dentare ce urmează a fi instalată.
Datorită profesionalismului specialiștilor noștri ortodonți, identificarea la timp a anomaliilor dento-maxilare poate reduce considerabil rata de afectare asupra aspectului și funcționalității danturii. Primordial este ca pacientul sa se prezinte regulat la cabinetul stomatologic pentru controlul de rigoare, în mod special în perioada de dezvoltare a danturii, astfel fiind diminuat riscul de apariție a anomaliilor mai sus menționate. Chiar și în cazul în care acestea nu au fost prevenite, un tratament ortodontic complex poate reduce confortul unui zâmbet și unei funcționalități perfecte.

Măsurile medico-sanitare întreprinse în cazul dat reduc rata de dezvoltare a bolilor sau altor incomodități al cavității bucale.

În momentul alegerii unei proteze se ține cont

de mai multe aspecte importante pentru utilizarea confortabilă a acesteia de către pacient, și anume să aibă un aspect echilibrat, o funcționalitate fonetică optimă (vorbire clară și fără impedimente), masticația confortabilă, dar și dimensiunile corecte și potrivite pentru a fi evitată scrâșnirea dinților.

Procedurile de protetică dentară nu sunt recomandate exclusiv persoanelor ce suferă de lipsa parțială sau majoritară a dinților, ci și persoanelor ce au nevoie de corectarea anumitor inconveniente estetice, persoanelor cu deficiențe de exprimare și vorbirea cauzate de o dantură afectată, dar și persoanelor ce au, din aceleași cauze mai sus menționate, deficiențe de masticație corectă.

În tipurile tratamentelor de origine protetică dentară intră și fațetele dentare ce reprezintă pelicule ceramice ce au ca scop corectarea micilor defecțiuni, cum ar fi formele neplăcute ale dinților, culoarea inestetică, dinții ușor fracturați.

O altă procedură de protetică dentară sunt și punțile dentare ce sunt recomandate pentru suplinirea lipsei unuia sau mai multor dinți, pentru a reda danturii starea funcțională și estetică necesară.