Skip links
FamilyDentalCareClinic 82

Igiena dentara atunci când purtăm APARAT ORTODONTIC

Igiena dentara atunci când purtăm APARAT ORTODONTIC

Mulți pacienți ne întreabă în momentul în care este aplicat aparatul dentar cum trebuie să își realizeze igiena dentară.

În primul rând, periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, însă este ideal să se realizeze după fiecare masă. Pentru realizarea periajului, pacientul poate folosi atât periuța de dinți normală cât și cea electrică. Cu toate acestea, noi recomandăm folosirea unor periuțe de dinți speciale cu filamente moi și subțiri, care să poată pătrunde în fiecare spațiu interdentar și în jurul brackeților. Noi ne sfătuim pacienții să folosească periuțele Ultra Soft de la Curaprox în acest scop. De asemenea, am observat rezultate excelente la pacienții care folosesc periuțele Solo (special concepute pentru purtătorii de aparate) care au rolul de a pătrunde în toate zonele unde resturile alimentare pot stagna, după folosirea unei periuțe normale.

Pe perioada purtării aparatului, pacienții trebuie să acorde o atenție sporită igienei dentare pentru a preveni apariția cariilor. Aparatul dentar în sine nu este factorul cauză a apariției acestora, ci igiena deficitara. De aceea nu este suficient să folosim doar periuța de dinți. Medicii noștri recomandă folosirea unor mijloace auxiliare de igienizare, cum ar fi: periuțele interdentare. Acestea au ca rol îndepărtarea resturilor alimentare, atât din jurul brackeților cât și interdentar. Este foarte important să știm exact ce fel de periuțe interdentare să folosim și unde, de aceea am conceput o ședință de profilaxie care are loc la începutul tratamentului, în care dr. Mirea Andreea le explică și le exemplifică pacienților cum trebuie să folosească aceste periuțe interdentare.

La Family Dental Care Clinic, fiecare pacient primește în momentul montării aparatului dentar un kit de igienizare pentru acasă, împreună cu indicațiile de folosire a acestuia, oferite de către medicul ortodont.

Suplimentar, pacientul trebuie să folosească și apă de gură, însă doar după ce a realizat periajul. Noi indicăm folosirea unei ape de gura fără alcool și cu o concentrație de clorhexidină mai mică, deoarece, în folosirea îndelungată, aceasta (clorhexidina) poate să favorizeze apariția unor colorații galbene-maronii pe suprafața dinților. 

De asemenea, pacienții pot folosi și ața dentară, însă tehnica este mai laborioasă și din acest motiv noi sfătuim pacienții să folosească suporturi de ață dentară care să faciliteze utilizarea acesteia. 

Am descoperit de-a lungul timpului faptul că cel mai folositor dispozitiv de igienizare pentru purtătorii de aparat dentar este dușul bucal (sau irigatorul bucal). Acesta funcționează pe principiul unui spray de apă/aer asemănător celui de la cabinetul stomatologic, care are scopul de a pulveriza resturile alimentare și placa bacteriană care stagnează în zonele greu accesibile sau retentive.

Cu toate aceste mijloace, purtătorii de aparat dentar nu trebuie să uite că cea mai eficientă metodă de igienizare este cea făcută în cabinet de către medic, așadar noi am conceput un pachet de profilaxie Ortho, care se recomandă să fie realizat la 3-4 luni în cabinet. Astfel, pe toată durata tratamentului ortodontic se poate monitoriza și preveni apariția cariilor dentare și a gingivitelor.

Care sunt consecințele unei igiene deficitare pe durata tratamentului ortodontic?

  • Pete cretoase (“white spot lesion”) – sunt niște pete albe, mate, care apar pe suprafața smalțului, de regulă în jurul brackeților sau în acele zone unde stagnează mereu placa bacteriană, cum ar fi lângă gingie. Aceste pete, în cazul în care igiena continuă să nu fie realizată corect, se vor transforma ulterior în cavități sau carii.
  • Cariile dentare – cel mai frecvent apar între dinți, în spațiile interdentare sau aproape de gingie (“carie de colet”). Ele se pot trata și în timpul purtării aparatului, însă este de preferat să fie evitată apariția lor.
  • Gingivita – sau inflamația gingiilor. În cazul în care placa bacteriană nu este îndepărtată corect în timpul periajului, gingiile reacționează la acest factor iritativ printr-o inflamație, adică sunt roșii, umflate și sângerează. Deși pare ceva nesemnificativ, acesta este pasul premergător apariției bolii parodontale, care este o afecțiune destul de gravă și poate duce chiar la pierderea dinților.

Toate aceste afecțiuni pot fi prevenite cu ajutorul:

  • Unui periaj corect 
  • Folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare (periuțe interdentare, apă de gură, ața dentară, duș bucal etc.)
  • Realizarea unei igienizari profesionale la un interval de 3-4 luni, pe toată durata tratamentului ortodontic.