Skip links
Family Dental 57

Pete albe pe dinți?

Cauzele și tratamentele pentru petele albe pe dinți

Pete albe pe dinți? Ce sunt?

Petele albe care apar pe suprafața dinților reprezintă demineralizarea incipientă și ireversibilă a smalțului dentar, care se datorează unei modificări în compoziția exterioară a acestuia.
Pe lângă aspectul inestetic, ele pot reprezenta și primul semnal de alarmă  al apariției cariilor dentare.
Cauzele principale fiind: fluoroza, igiena orală deficitară și hipomineralizarea smalțului.

Ce este fluoroza?

Fluoroza este consecința  absorbției excesive a fluorului. Aceasta apare atunci când sunt ingerate cantități mari de fluor în perioada de creștere și dezvoltare a dinților. 

Igiena orală deficitară

Igiena orală deficitară favorizează depunerea de placã bacterianã și fermentarea bacteriilor, fapt care duce la scăderea pH-ului din cavitatea orală și, în final, la distrugerea smalțului. Persoanele cu aparat ortodontic fix, sunt mai predispuse la apariția petelor albe din cauza faptului că resturile alimentare rămân adesea blocate între sârme.
Acest lucru impune adoptarea unei igiene orale riguroase.

Hipomineralizarea smalțului

Hipomineralizarea smalțului apare ca urmare a modificãrilor structurii celulare, care stă la baza formării smalțului dinților în copilărie. 

Posibilități de tratament of Pete albe pe dinți?

  1. Remineralizarea (prima opțiune pentru eliminarea petelor cretoase) prin utilizarea substanţelor remineralizante pe bază de fluor. 

Dezavantaj: ședințele de tratament trebuie repetate periodic.

  1. Microabraziiobturații și fațete: sunt metode folosite pentru eliminarea unor iregularități, pete albe sau alte colorații inestetice ale dinților.
  2.  ICON –  permite tratarea cariilor incipiente într-o manieră minim-invazivă, fără a fi necesară folosirea instrumentelor rotative convenționale (freze), ceea ce permite conservarea țesuturile adiacente leziunii carioase.

ICON este un infiltrant carios, al cărui scop este de a umple smalțul poros cu o rășină de vâscozitate redusă, oprind astfel progresul leziunii carioase prin ocluderea microporozităților responsabile de difuziunea acizilor. Constituie o punte în tratamentul cariilor, între prevenire (prin tratamente cu fluor) și restaurare (prin frezare și umplere). 

Această metodă poate fi utilizată și pentru a trata petele albe cariogene, rezultate după îndepărtarea bracket-urilor.

Aspectul inițial intraoral al petei albe cretoase de pe 2.1, după uscare

unnamed 7

Izolarea dintelui cu diga

unnamed 6

Aspectul final după aplicare Icon 

unnamed 5


Mentinatorul de spațiu – cand și cum îl utilizăm?

Dinții de lapte au un rol deosebit în asigurarea funcțiilor aparatului dento-maxilar și  dezvoltarea normală ale acestuia, iar neglijarea terapiei lor, duce la pierderea precoce a acestora. 

Managementul pierderii precoce a dinților temporari necesită o atenție deosebită, deoarece consecințele absenței menținerii spațiului poate influența dezvoltarea dentară în adolescență. Soluția terapeutică în această situație o constituie menținătorul de spațiu.

Menținătorul de spațiu este un dispozitiv ortodontic, al cărui rol este de a stopa deplasarea dinților alăturati spre spațiul apărut, atunci când copiii își pierd dinții de lapte. Totodată, asigură spațiul pentru alinierea pe arcadă a viitorilor dinți permanenți, prevenindu-se astfel, viitoare înghesuiri dentare. El poate fi fix sau mobil, metalic sau de plastic în funcție de locul unde trebuie aplicat, dar și de dimensiunea spațiului pe care trebuie să îl păstreze.„Family dental care clinica

Menținătorul de spațiu fix este cel mai utilizat atunci când lipsesc unul, maxim 2 dinți, în zona posterioară. El este alcătuit dintr-un inel metalic, fixat pe dintele alăturat spațiului de pe arcadă și o ansă poziționată în dreptul spațiului creat.

unnamed 4

Când este utilizat mentinatorul de spațiu?

Acest tip de aparat se poate folosi atunci când dinții de lapte se pierd datorită cariilor extinse sau a traumatismelor cu mult timp înainte ca dinții permanenți să fie pregătiți să erupă. De regulă, necesitatea lui se poate resimți în jurul vârstei de 8-9 ani, dar nu este exclusă utilizarea lui și la vârste mai mici, dacă situația clinică o impune. Îndepărtarea lui de către medic se va realiza  când va erupe dintele definitiv.

Avantaje menținătoare fixe de spațiu:

  • Previn apariția problemelor de natură ortodontică datorită migrării dinților vecini 
  • Previn blocarea erupției dinților permanenți 
  • Previn erupția necorespunzătoare a dinților permanenți din cauza spațiului insuficient 
  • Preț de cost acceptabil         
  • Nu perturba masticatia       
  • Permit dezvoltarea normală a arcadelor copiilor (cele fixate la o extremitate)
  • Sunt fixe, nu pot fi îndepărtate de către copii
  • Nu depind de conștiinciozitatea copilului