Endodonție
Caria dentară este cauzată de către bacteriile de la nivelul cavității bucale, care având substratul necesar din alimentele de zi cu zi, mai ales dulciuri şi în lipsa unei igienizări zilnice şi corecte pot cauza distrugeri semnificative la nivelul dinților , acestia putându-şi pierde coroana în integritate fiind redusi la nivelul unei rădăcini restante.
Localizarea infecțiilor de la nivelul rădăcinii și pulpei dinților poate fi realizată de către medicul dentist încă de la primele și cele mai mici simptome, în urma unei analize complete a danturii. Se impune luarea imediată a măsurilor corespunzătoare, pentru a se preveni extinderea infecției
Protetica dentară prevede restaurarea estetică și funcțională a aparatului dento-maxilar, acest lucru este posibil datorită protezelor biocompatibile fixe sau mobile.
Procedura dată presupune o analiză complexă și specifică a fiecărui pacient, pentru identificarea nevoilor acestuia, urmată de consultarea părerii medicului specialist și luarea deciziei despre tipul și specificul protezei dentare ce urmează a fi instalată.
Datorită profesionalismului specialiștilor noștri ortodonți, identificarea la timp a anomaliilor dento-maxilare poate reduce considerabil rata de afectare asupra aspectului și funcționalității danturii. Primordial este ca pacientul sa se prezinte regulat la cabinetul stomatologic pentru controlul de rigoare, în mod special în perioada de dezvoltare a danturii, astfel fiind diminuat riscul de apariție a anomaliilor mai sus menționate. Chiar și în cazul în care acestea nu au fost prevenite, un tratament ortodontic complex poate reduce confortul unui zâmbet și unei funcționalități perfecte.
Măsurile medico-sanitare întreprinse în cazul dat reduc rata de dezvoltare a bolilor sau altor incomodități al cavității bucale.
Infecțiile și inflamațiile de la nivelul pulpei dentare pot să apară din diverse motive:
- Obturații (plombe) prea profunde;
- Traume ale danturii resimțite în urma unei intervenții stomatologice recurente;
- Șlefuirea incorectă a dinților în cadrul tratamentelor protetice, care poate să ducă la leziuni de natură mecanică sau de natură termică;
- Diverse fisuri sau fracturi dentare.
Astfel, recomandarea noastră este să nu neglijați sau să nu ignorați eventualele simptome care pot să apară în cazul unei infecții dentare:
- Durere care survine odată cu expunerea dinților la rece sau la cald (de exemplu, la consumul de lichide calde);
- Durere accentuată dacă se pune presiune la nivelul dintelui;
- Apariția unor pete la nivelul dintelui cu pricina;
- Dezvoltarea abceselor, adică apariția unor acumulări de puroi localizate;
- Eliminare de puroi prin fistule gingivale.
- Uneori, infecția se poate dezvolta și fără manifestarea acestor simptome, ceea ce face mai dificilă identificarea și diagnosticare ei din timp. Din acest motiv, un control periodic la medicul stomatolog este extrem de important, acesta putând identifica astfel potențialele probleme și propune tratamentele de endodonție necesare.
Procedurile de protetică dentară nu sunt recomandate exclusiv persoanelor ce suferă de lipsa parțială sau majoritară a dinților, ci și persoanelor ce au nevoie de corectarea anumitor inconveniente estetice, persoanelor cu deficiențe de exprimare și vorbirea cauzate de o dantură afectată, dar și persoanelor ce au, din aceleași cauze mai sus menționate, deficiențe de masticație corectă.
În tipurile tratamentelor de origine protetică dentară intră și fațetele dentare ce reprezintă pelicule ceramice ce au ca scop corectarea micilor defecțiuni, cum ar fi formele neplăcute ale dinților, culoarea inestetică, dinții ușor fracturați.
O altă procedură de protetică dentară sunt și punțile dentare ce sunt recomandate pentru suplinirea lipsei unuia sau mai multor dinți, pentru a reda danturii starea funcțională și estetică necesară.