Skip links
Family Dental 84 scaled 1

Afecțiunile cardiace împiedică pacienții cardiaci să beneficieze de tratamente stomatologice?

Afecțiunile cardiace împiedică pacienții cardiaci să beneficieze de tratamente stomatologice?

În prezent, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de decese de cauză cardiovasculară. 60% dintre decesele din România sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar la fiecare 30 de minute un român moare din cauza infarctului miocardic.

Bolile cardiovasculare (BCV) aparțin unui grup de boli ale inimii și ale sistemului vascular care afectează majoritatea indivizilor din întreaga lume. Bolile ischemice ale inimii, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, aritmiile și endocardita infecțioasă sunt unele dintre afecțiunile cardiace cel mai frecvent întâlnite în rândul populației.

Afecțiunile cardiace sunt de mai multe tipuri:

Hipertensiunea arterială

Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pacienților care se adresează cabinetelor stomatologice. Hipertensiunea arterială este definită de valori ale presiunii sângelui mai mari de 140 mmHg pentru cea sistolică și mai mari de 90 mmHg pentru cea diastolică.

Pacienții cardiaci cu valori mai mari decât cele normale ale tensiunii arteriale trebuie să se adreseze medicului cardiolog, care le va prescrie un tratament individualizat. Înainte de vizita la cabinetul stomatologic, pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să își ia tratamentul exact cum a fost prescris de medicul cardiolog. Medicul stomatolog va face o anamneză minuțioasă, vă va întreba despre istoricul afecțiunii dumneavoastră, despre medicație și vă va măsura tensiunea arterială. Ședintele de tratament se va încerca să fie cât mai scurte și lipsite de durere. Pacienților cu hipertensiune arterială li se poate administra anestezic.

Pacienții cu hipertensiune arterială bine controlată medicamentos nu prezintă riscuri în cabinetul stomatologic. Acest tip de pacienți pot beneficia de întreaga gamă de tratamente stomatologice.

Insuficiența cardiacă: 

Este definită ca fiind incapacitatea inimii să funcționeze corect, pompând sânge insuficient spre țesuturi și ducând la acumularea de lichide în plămâni, ficat și țesuturi periferice.

Afecțiunile ischemice cardiace: 

Sunt afecțiuni precum angina pectorală, infarctul miocardic și ischemia cardiacă. Angina pectorală este un tip de durere retrosternală cauzată de reducerea fluxului de sânge care irigă mușchiul cardiac. Durerea tipică în angina pectorală este durerea în piept care se poate prelungi pe mâna stângă (senz de gheară, apăsare) sau chiar în oasele maxilare, mai ales în mandibulă. Angina pectorală poate să fie stabilă (durerea cedează la nitroglicerină și la încetarea efortului, apare la același efort și la aceeași intensitate). Angina instabilă în care durerea este de mai lungă durată, cedează parțial la administrarea nitroglicerinei, nu este legată de efortul fizic și poate apărea în repaus, în scaunul stomatologic, în somn sau după o masă copioasă. Netratată, angina pectorală stabilă se poate agrava în angină pectorală instabilă și infarct miocardic. În toate cazurile de afecțiuni cardiace ischemice, pacienții cardiaci trebuie să se adreseze mai întâi medicului cardiolog.

Pacienții cardiaci cu angină pectorală stabilă sau cu infarct miocardic mai vechi de 6 luni se pot adresa medicului stomatolog. Este recomandat ca pacienții cardiaci la care se administrează nitroglicerină sau nitrați să aducă aceste medicamente cu ei la cabinet. Acestor pacienti li se pot efectua anestezii și pot bebeficia de întreaga gamă de tratamente dentare. Pentru pacienții cardiaci cu angină pectorală instabilă sau pentru cei care au suferit un infarct miocardic mai recent de 6 luni, le este recomandată amânarea tratamentelor dentare care nu reprezintă urgențe, până la stabilizarea afecțiunilor cardiace.

Aritmiile cardiace 

Pot fi descrise drept anomalii în rată, regularitatea sau locul de origine al impulsurilor cardiace. Pacienții cu aritmii cardiace trebuie să se adreseze mai întâi medicului cardiolog pentru a se trata problemele de ritm cadriac, apoi medicului stomatolog.

Stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele implantabile 

Sunt mici aparate care funcționează pe bază de baterii și care sunt implantate la o parte dintre pacienții care suferă de aritmii cardiace. Pacienții purtători de astfel de aparate trebuie să ofere medicului stomatolog informații despre tipul de aparat pe care îl poartă, deocarece există anumite device-uri stomatologice precum cele cu ultrasunete, care pot interfera cu stimulatoarele sau defibrilatoarele cardiace. Dacă medicul stomatolog este informat de prezența acestor aparate și dacă afecțiunile cardiace sunt controlate, pacienții cu astfel de afecțiuni nu prezintă riscuri suplimentare și contraindicații în efectuarea tratamentelor stomatologice.

Endocardita infecțioasă 

Este o infecție cauzată de bacterii și fungi la nivelul endocardului (foița care căptușeste la interior inima). Bacteriemia crescută la nivelul cavității orale, precum și anumite manopere sângerande la acest nivel, pot duce la apariția endocarditei infecțioase la pacienții cu risc. Cei care sunt purtători de proteze valvulare sau prezintă anumite defecte cardiace despre care au fost informați de către cardiolog că se află la risc pentru a dezvolta endocardită infecțioasă, trebuie să aducă la cunoștinta medicului stomatolog acest lucru. Deși acești pacienti pot beneficia de o gamă foarte variată de tratamente stomatologice, pentru anumite intervenții trebuie să se realizeze profilaxia antibiotică a endocaritei infecțioase. Când profilaxia antibiotică este necesară, medicul dumneavoastră stomatolog vă va prescrie 2 grame de Amoxicilină care vor fi administrate cu   o oră înaintea intervenției. Pacienții cu risc în dezvoltarea endocarditei infecțioase trebuie să acorde o atenție deosebită igienei și profilaxiei orale.

Terapia cu anticoagulante 

Este foarte frecventă la pacienții cardiaci. Pentru o persoană sănătoasă fără anticoagulante, raportul internațional normalizat (INR) este aproximativ 1, iar la cei cărora li se administrează anticoagulante, INR-ul variază de obicei între 2.0-3.0. Aceasta se traduce printr-un risc de sângerare mai mare și mai prelungită decât la persoanele sănătoase. Pacienții cardiaci care se află în timpul tratamentului cu anticoagulante trebuie să informeze medicul stomatolog care va efectua proceduri și manopere în vederea opririi și limitării riscului de sângerare. În vederea realizării tratamentlor mai invazive, medicul dumneavoastră stomatolog vă poate cere valoarea INR-ului, precum și ajustarea acestuia de către medicul cardiolog. Anticoagulantele nu trebuie întrerupte sub nicio formă înainte de vizita la medicul stomatolog.

Afecțiunile cardiace sunt probleme de sănătate care trebuie investigate și tratate sau controlate cu ajutorul medicației și a soluțiilor propuse de medicul cardiolog. Tratamentele stomatologice nu sunt contraindicate la pacienții cardiaci. Pacienții la care afecțiunile cardiace sunt controlate, pot beneficia de toată gama de tratamente stomatologice. În terapia stomatologică pentru pacienții cardiaci nu este contraindicată anestezia.

Pacienții cardiaci și boala parodontală

Boala parodontală a fost propusă ca având un rol etiologic sau modulator în bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, diabet, bolile respiratorii și in complicațiile sarcinii. Au fost propuse mai multe mecanisme pentru a explica sau susține astfel de teorii arătându-se că leziunile orale sunt indicatori ai progresiei bolii, cavitatea bucală fiind o oglindă a sănătății  sistemelor generale și ale întregului organism.