Skip links
FamilyDentalCareClinic 89

Consultul ortodontic: care este vârsta optimă pentru primul consult?

Consultul ortodontic: care este vârsta optimă pentru primul consult?

 

Ce face mai exact medicul ortodont?

Medicul ortodont se ocupă de mișcările dentare, proporțiile faciale, alinierea corectă a dinților, precum și de direcționarea creșterii oaselor maxilare, astfel încât să existe o armonie între dinți și față.

Contrar opiniei populare cum că prima vizita la medicul ortodont ar trebui făcută după erupția tuturor dinților definitivi, Asociația Americană de Ortodonție recomandă ca primul consult ortodontic să fie făcut la vârsta de 7 ani.

De ce vârsta de 7 ani ?

Deși la vârsta de 7 ani copiii au majoritatea dinților temporari prezenți pe arcade, medicul ortodont poate descoperi o serie de probleme de dezvoltare ale oaselor maxilare sau ale dinților permanenți care urmează să erupă.

O simplă vizită la medicul ortodont la această vârstă poate identifica și corecta următoarele probleme:

  • Dinți protrudați (înclinați înspre anterior) susceptibili la traumă sau retrudați (inclinati înspre posterior)
  • Probleme de erupție a unor dinți permanenți
  • Lipsa formării unor dinți permanenți 
  • Prezența unor dinți supranumerari
  • Obiceiuri vicioase (sugerea degetului) sau parafuncții (respirația orală) care pot afecta dezvoltarea maxilarului
  • Viitoare înghesuiri dentare care pot fi prevenite prin luarea unor măsuri de precauție (prin menținătoare de spațiu sau aparate care generează spațiu adițional la nivelul arcadelor dentare) 
  • Probleme de creștere ale oaselor maxilare – la această vârstă, medicul ortodont poate interveni cu mijloace ortopedice pentru a ghida creșterea.

De ce este important consultul ortodontic la vârsta de 7 ani?

Deși nu toți copiii au nevoie de o intervenție la această vârstă, este important să se facă controlul ortodontic din timp. Prin acest prim consult ortodontic, părinții vor fi informați dacă există sau nu anumite probleme și care sunt măsurile necesare pentru a asigura o bună dezvoltare a oaselor și arcadelor dentare. 

Prin luarea unor măsuri, se poate simplifica un tratament ortodontic necesar mai târziu în viață sau se pot chiar evita intervențiile chirurgicale necesare uneori, în cazurile complexe la adult.