Skip links

Diferența dintre albirea dentară făcută acasă și cea făcută în cabinetul stomatologic

Dinții îngrijiți, drepți, de un alb imaculat, au fost mereu un accesoriu de invidiat, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Albirea dinților este o practică veche, dovezi despre această procedură fiind găsite încă de acum 4000 de ani, în Egiptul Antic. În acele vremuri, substanța utilizată pentru albire era oțetul în combinație cu piatra ponce și zâmbetul larg, alb și perfect era, la fel ca în ziua de azi, un semn de bunăstare. Pornind de la egipteni, romanii au folosit substanțele din urină sau cărbune. Așadar, istoria albirii dinților se extinde mult înaintea tabloidelor moderne.

La mențiunea ideii de albit dinții, primul mecanism care ne trece prin minte sunt faimoasele, dar „scandaloasele”, benzi de albit cu peroxid de hidrogen. Aceste benzi acționează pe petele din smalțul dentar la nivel molecular, facandu-le mai ușor de îndepărtat. Deși părerile sunt împărțite, acești plasturi dau rezultate, însă pot conduce cu ușurință la probleme datorate utilizării greșite: dureri în timpul utilizării sau chiar după tratament, sensibilitate la cald sau rece și uneori chiar pătarea dinților.

Albirea dinților acasă este o promisiune atractivă, dar adesea înșelătoare. Fie că alegem benzile de albire, creioanele de albire, pasta de dinți miraculoasă, cu sau fără cărbune activ, riscul este mereu prezent – putem face mai mult rău decât bine.

Spre deosebire de albirea dinților acasă, procedura făcută într-un cabinet stomatologic este făcută de profesioniști și mereu raportată la nevoile clientului. Acel alb imaculat este dorit de toți, iar un specialist vă poate ajuta în alegerea altor opțiuni, la fel de vizibile, însă mult mai sigure pentru sănătatea dumneavoastră.

Albirile profesioniste de dinți, făcute în cabinetele stomatologice pot să fie obținute prin proceduri diferite: lumina UV, albire cu gutiere, albire cu laser, albirea internă a dintelui sau chiar diferite forme de periaj profesionist, care este recomandat a fi efectuat de către oricine, la un interval de timp recomandat de stomatolog, în funcție de nevoi.

Cea mai des întâlnită întrebare este “cât durează efectul albirii”? Răspunsul la această întrebare variază în funcție de metoda de albire aleasă și de calitatea danturii pacientului. Însă cel mai important factor în menținerea albului rămâne pacientul și grija acestuia pentru dantura sa, ulterior procedurii. De exemplu, albirea dinților cu laser nu este permanentă și trebuie întreținută, în funcție de recomandările stomatologului dvs., între 6 și 12 luni.

Cea mai sigură metodă de albire a dinților trebuie mereu aleasă împreună cu stomatologul dumneavoastră. În funcție de stadiul danturii, de nevoie, de rezistență și desigur, de buget, medicii stomatologici vă pot ajuta în alegerea celei mai bune metode. Ca orice intervenție estetică, pacientul trebuie să știe și să fie informat asupra potențialelor probleme pe care albirea dinților le poate cauza. Deși albirea profesională într-un cabinet este mult mai sigură decât cea făcută acasă, riscul de dureri în timpul tratamentului și de ușoare sensibilități rămâne.

În concluzie, vă recomandăm o discuție cu medicul stomatolog înainte de a lua orice decizie în ceea ce privește albirea dinților. Acesta vă va explica cel mai bine care metodă este potrivită pentru dumneavoastră și la ce tip de efect să vă așteptați. De asemenea, de la medicul dvs. veți afla și cum să întrețineți dantura în urma procedurii.

Nu uitați, cel mai important este periajul corect, de cel puțin 2 ori pe zi și vizita periodică la cabinet. În acest fel, dantura dvs. va fi îngrijită și curată, iar zâmbetul va cuceri orice privitor!