...
Skip links
FamilyDentalCareClinic 122

Tatuajele dentare: afectează dinții sau nu?

Tatuajele dentare: afectează dinții sau nu?

 

Într-o lume în care succesul este asociat tot mai frecvent cu frumusețea și în care normalul este considerat banal și plictisitor, oamenii caută noi metode de a crea senzațional și de a ieși în evidență. Cu doar câțiva ani în urmă, tatuajele corporale erau considerate un mod îndrăzneț și total neobișnuit de exprimare a frumuseții, la care doar puțini oameni apelau. Astăzi, arta corporală este din ce în ce mai des întâlnită, fiind puțin probabil ca un tatuaj să mai întoarcă privirile celor din jur. Din dorința de a impresiona, unii apelează și la alte forme neobișnuite de a-și schimba aspectul fizic, printre acestea numărându-se și tatuajul dentar.

Istoria tatuajelor dentare

Conceptul de tatuaj dentar nu este unul complet nou, acesta fiind întâlnit în unele culturi încă dinaintea erei noastre. Japonezii din antichitate foloseau substanțe care colorau smalțul dentar în negru sau maro închis. Mayașii s-au remarcat prin modelarea marginii incizale în variate forme și prin decorarea suprafeței vestibulară a dinților frontali cu fier, obsidian și jad. În America Latină dinții de aur sunt un simbol al bunăstării.

Tatuajele dentare ale zilelor noastre au câștigat popularitate din cauza cântăreților de muzică hip-hop sau rap care promovează în videoclipuri variate tipuri de bijuterii, grIlaje, tatuaje sau inele dentare.

Ce sunt tatuajele dentare?

Tatuajele dentare sunt impropriu denumite astfel, deoarece prin tatuaj se înțelege inserarea unui pigment cu ajutorul unor ace în țesuturi. Dinții sunt acoperiți de smalț, care este cel mai dur țesut al corpului, pe care, deci, nu se poate folosi tehnica clasică de realizare a unui tatuaj.

Tipuri de tatuaje dentare

Există mai multe tipuri de tatuaje dentare în funcție de tehnica de realizare și de longevitatea lor.

  • Tatuaje dentare temporare – aplicarea acestor tipuri de tatuaje presupune curățarea în prealabil a dintelui, gravarea acidă a smalțului și aplicarea unei folii preformate cu tatuajul dorit prin utilizarea tehnicilor adezive și a compozitului fluid. Ele pot fi îndepărtate prin înlăturarea cu freză a straturilor adăugate în prealabil pe dinte.
  • Tatuaje dentare permanente – presupun forarea cu freză a unei cantități din smalțul dentar.
  • Tatuaje încrustate în coroane dentare și fațete dentare – Presupun șlefuirea dintelui pentru realizarea unei fațete dentare sau a unei coroane dentare, amprentarea câmpului protetic și realizarea piesei protetice în laboratorul de tehnică dentară. Tehnicianul va aplica pe suprafața coroanei sau a fațetei, cu ajutorul unor pigmenți speciali logoul ales de dumneavoastră. Această variantă de tatuaj dentar poate fi folosită strict pe dinții care au indicație de restaurare printr-o coroană dentară, fiind total contraindicată șlefuirea unui dinte sănătos și aplicarea unei restaurări protetice doar în vederea realizării unui tatuaj dentar.

Sunt tatuajele dentare indicate?

În momentul de față nu există nicio organizație dentară care să promoveze realizarea tatuajelor sau a bijuteriilor dentare. Aceste practici de înfrumusețate sunt nocive prin modul lor de aplicare (șlefuirea țesuturilor sănătoase dentare) și pot conduce la probleme dentare pe termen lung.

Tatuajele dentare și modificările  similare vă pot crește riscul de:

  • Placă dentară crescută
  • Leziuni carioase
  • Inflamații, gingivite și boli parodontale
  • Alergii la metal
  • Deteriorarea smalțului sau a gingiilor