Skip links
Family Dental 160

Totul despre endodonție și tratamentul la microscop

Totul despre endodonție și tratamentul la microscop

În cele ce urmează vom încerca să răspundem la o serie de întrebări pe care le-ai putea avea despre:

 • Ramura stomatologiei: endodonția
 • microscopul stomatologic 
 • utilitatea microscopului stomatologic în tratamentul endodontic.

Ce este endodonția ?

Endodonția este o ramură a stomatologiei care se preocupă de morfologia, fiziologia și patologia pulpei dentare și a țesuturilor periradiculare. Cercetările științifice și practica acesteia se pun în slujba determinării cauzei și stabilirea diagnosticului bolii pulpare cu scopul de a preveni și trata atât afecțiunea de bază, cât și complicațiile acesteia. 

O formulare mai accesibilă a definiției de mai sus ar putea fi: depistarea, diagnosticarea, prevenirea și tratamentul bolilor pulpei dentare (denumită impropriu „nerv”) și a complicațiilor acesteia (de ex. : infecții ale osului care susține dintele).

Ce este tratamentul la microscop?

Tratamentul la microscop reprezintă realizarea manoperelor stomatologice prin privirea câmpului operator/ de tratament cu ajutorul unui aparat care permite mărirea acestuia. 

Beneficiul măririi este permiterea observării unor detalii morfologice care sunt greu sau imposibil de observat cu ochiul liber, fapt care poate crește calitatea și/sau șansa de reușită a unui tratament stomatologic. Alături de mărire, microscopul stomatologic dispune de o sursă de iluminare puternică care sporește vizibilitatea în câmpul operator.

Cum este influențat tratamentul endodontic de utilizarea microscopului?

Tratamentul endodontic este o manoperă care necesită cunoștințe, răbdare și precizie milimetrică. Mărirea și iluminarea furnizată de microscopul stomatologic crează cadrul în care precizia necesară tratamentului poate fi atinsă. De asemenea, permite identificarea unor situații care complică, îl fac greu/imposibil de realizat sau îl contraindică. Printre manoperele endodontice care pot beneficia de utilizarea microscopului stomatologic se numără: 

 • identificarea canalelor radiculare ascunse sau calcificate
 • îndepărtarea materialelor de obturație radiculară, a pivoților și acelor rupte
 • verificarea vizuală a curățării canalelor
 • conservarea țesuturilor dentare sănătoase restante
 • identificarea și repararea perforațiilor radiculare
 • identificarea fisurilor și fracturilor discrete
 • îmbunătățirea execuției rezecției apicale (AAE)

De ce mi-aș dori ca tratamentul endodontic să fie făcut la microscop?

În momentul în care necesitatea unui tratament endodontic a fost stabilită, datorită avantajelor conferite de mărirea și iluminarea câmpului operator/de tratament, șansele de reușită ale acestuia sunt îmbunătățite semnificativ.

Bibliografie generală

 1. American Association of Endodontists, 2016, The dental operating microscope in endodontics, Endodontics: Colleagues for Excellence, 
 2. American Association of Endodontists, 2020, Use of microscopes and other magnification devices, AAE Position Statement, 

Beneficii pe care le are pacientul dacă se tratează in clinica stomatologica din Cluj Family Dental Care:

 • Medici specializați pe acest domeniu care și-au dedicate întreaga practică pentru acest tip de tratamente;
 • Aparatură de ultimă generație (microscop, sisteme rotative, apex locator etc.) și materialele cele mai performante la ora actuală;
 • Control radiologic post-operator pentru verificare;
 • Posibilitatea de realizare a tuturor tratamentelor în clinica noastră, pentru eficiență maximă și confort.