Skip links
Coronita

Coroana dentară: totul despre acest tratament stomatologic!

Coroana dentară: totul despre acest tratament stomatologic! 

Ce sunt coroanele dentare?

De-a lungul timpului dinții se pot deteriora. Acest lucru se poate datora fie leziunilor carioase, traumatismelor sau uzurii survenite o dată cu trecerea timpului. 

Asadar, dinții își pot pierde forma și dimensiunile anatomice devenind subțiri și slabi, prea casanți sau friabili pentru a-și îndeplini funcțiile.  

Coroana dentară este o lucrare protetică, un înveliș, care se aplică asupra unui bont dentar sau asupra unui dinte cu distrucție coronară severă. Coroana dentară este ca un dinte artificial de forma, dimensiunile și culoarea unui dinte natural care îmbracă în totalitate sau parțial dintele afectat. 

Rolul coroanelor dentare este de a înlocui dintele natural redând estetica, funcționalitatea și rezistență.

Când am nevoie de o coroană dentară?

Coroanele dentare pot fi indicate în una dintre următoarele situații:

  • În cazul distrucțiilor coronare severe, cu afectarea a mai mult de 50% din structură dentară, în cazul dinților cu obturații foarte mari sau cu fracturi
  • În cazul leziunilor de uzură dentară severă (eroziuni, abrazii etc.)
  • În cazul dinților tratați endodontic, deoarece aceștia devin friabili si există riscul de fractură
  • În cazul colorațiilor și discromiilor dentare care nu pot fi tratate prin albiri sau fațetare
  • Pentru a corecta forma unor dinți
  • Pe dinții stâlpi ai unor punți dentare
  • Pentru a acoperi implanturile dentare

 Din ce materiale sunt făcute coroanele dentare?

Există o gamă variată de materiale cu indicații diferite în funcție de tipul de coroană dentară, zona în care se află dintele care trebuie îmbrăcat, estetică și posibilitățile financiare ale pacientului.

  • Coroane din compozit, PMMA, sau acrilat – sunt recomandate pentru lucrările provizorii
  • Coroane metalice– există mai multe tipuri de metale care pot fi folosite pentru coroanele metalice, precum: aur, paladiu, nichel și crom. Coroanele metalice sunt foarte durabile, nu se ciobesc, nu se rup și necesită un sacrificiu dentar mic. Sunt rezistente la forțele care apar în timpul masticației, principalul lor dezavantaj fiind culoarea. Coroanele metalice sunt o alegere bună pentru molarii care nu se văd.
  • Coroane metalo-ceramice – acesta este un tip de coroana estetică, care mimează culoarea naturală a dinților. Coroanele metalo-ceramice sunt alcătuite dintr-o capă metalică peste care se aplică o componentă estetică, ceramică, de culoarea dinților învecinați. Este una dintre cele mai de succes coroane de înveliș, fiind foarte des indicată. Pentru a se realiza o coroană de înveliș metalo-ceramică, dintele necesită  o șlefuire considerabil mai extinsă comparativ cu coroana de înveliș metalică.
  • Coroane integral ceramice – acest tip de coroane oferă cea mai bună estetică, asemănându-se cel mai bine cu dinții naturali. Ele sunt opțiunea ideală atunci când restaurăm dinții frontali sau când cerințele estetice sunt ridicate, sau în cazurile de alergii la metale. 

Există mai multe tipuri de ceramici dentare precum ceramica feldspatică, leucit (Empress), litium-disilicat (Emax), zirconiu etc. Tipul de ceramică se alege în funcție de pretențiile estetice si de forțele la care va fi supusă viitoarea coroană. Cele mai estetice coroane dentare sunt cele realizate din ceramică feldspatică.

Care sunt pașii pentru realizarea unei coroane dentare?

În primă etapă, se stabilește indicația de tratament stomatologic prin coroană dentară. Dacă vom considera că aceasta este cea mai bună opțiune terapeutică pentru dumneavoastră, vom trece la treabă.

Înainte de prepararea propriu-zisă a dintelui, se va înregistra culoarea dinților, apoi se va lua o amprentă a dintelui ce urmează a fi șlefuit. Această amprentă va fi folosită pentru realizarea unei lucrări provizorii cu care pacientul va pleca acasă la finalul ședinței de slefuire. 

Lucrarea provizorie are rolul de a proteja bontul dentar și de a ajuta pacientul să-și reia viața socială fără a-i fi afectate estetica, fonetica sau funcțiile masticatorii. 

În continuare, medicul va șlefui dintele pentru a crea spațiul necesar pentru coroană. Cantitatea de țesut dentar care se îndepărtează depinde de tipul de coroană dentară care va fi realizată. Cel mai puțin țesut dentar sacrificat este la coroanele metalice și la cele de zirconiu. 

La finalul primei ședințe, va fi luată amprenta dintelui pe care se va realiza coroana, a dinților învecinați și antagoniști.

Amprentele vor fi trimise la laborator, unde tehnicianul dentar va realiza lucrarea.

În a doua vizită la medicul stomatolog, coroana dentară va fi probată pe bontul protetic, va fi analizată adaptarea pe bont, precum și mușcătura pacientului, iar apoi coroana va fi cimentată.

Avantajele și dezavantajele coroanelor dentare:

+  estetică deosebită

reface funcționalitatea

asigurarea unei eficiențe masticatorii crescute

previne migrarea dinților vecini

reface dintele afectat și previne agravarea afecțiunilor și extracția dinților afectați

Acomodarea pacienților cu noile lucrări protetice este foarte rapidă 

  • Coroanele metalice sunt inestetice
  • Coroanele provizorii (cele din compozit, PMMA sau acril) sunt mai puțin rezistente mecanic, iar în timp culoarea lor se poate modifica deoarece devin poroase și acumulează pigmenți și bacterii. Acest lucru nu se întâmplă în cazul lucrărilor din metal sau ceramică.

Care este durata de viață a unei coroane dentare?

Durata de viață a unei coroane dentare poate depăși 15 ani, dar depinde de respectarea indicațiilor medicului stomatolog și de atenția acordată igienei orale. 

Scrâșnirea din dinți sau bruxismul, mușcatul unghiilor (onicofagia) sau deschiderea ambalajelor sau a sticlelor cu dinții pot reduce considerabil longevitatea coroanelor. 

Periajul minuțios al dinților, folosirea periuțelor interdentare, a aței dentare și a apei de gură ajută la păstrarea coroanelor dentare un timp îndelungat pe arcadă.

Este dureroasă aplicarea unei coroane dentare?

Aplicarea în sine a coroanei dentare nu este deloc dureroasă. În timpul pregătirii bontului dentar anumiți pacienți pot resimți un oarecare disconfort. Această sensibilitate va fi evitată prin realizarea unei anestezii, astfel încât orice tip de jenă sau durere vor fi îndepărtate

 Se va vedea că nu sunt dinții mei naturali?

Nu! Noile tehnici și ceramici dentare asigură o estetică excelentă, astfel încât cei apropiați sau persoanele cu care interacționați nu vor putea distinge dinții naturali de cei cu coroane. 

Coroanele dentare imită perfect forma și culoarea dinților dumneavoastră încât și dacă le spuneți celor din jur că aveți o coroană dentară aceștia nu vor ști să indice dintele în cauză.

Coroane dentare, fațete sau implanturi?

Atât coroanele dentare cât și fațetele sunt variante de tratament foarte estetice. Fațetele dentare sunt indicate atunci când afecțiunea dentară nu este atât de gravă și dintele nu necesită îmbrăcare totală. 

Fațetele dentare se pretează perfect în cazurile dinților cu pete, dintilor ciobiti sau cu fisuri. În schimb, dacă există o suprafață dentară mai extinsă care este afectată, precum în cazul dinților cu obturații extinse, cu fracturi dentare, cu discromii severe sau în cazul dinților slăbiți de tratamente de canal, coroana dentară este varianta ideală de tratament stomatologic. 

Coroanele dentare se fixează pe dinții deja existenți pe arcadă în timp ce implantul dentar înlocuiește un dinte lipsă. 

Implantele dentare sunt dispozitive asemănătoare unor șuruburi care se inserează în oasele maxilare pentru a înlocui o rădăcină lipsă. Deasupra implantului dentar propriu-zis se fixează (prin cimentare sau înșurubare) coroana dentară supraimplantară.