Radiografia dentară: dăunătoare sau nu?

Ce este radiografia dentară?

Radiografia dentară este un element de diagnostic extrem de important în Stomatologie, care permite detectarea multor lucruri care sunt invizibile cu ochiul liber, cum ar fi: infecții, dinți afectați, fracturi osoase și probleme ale țesuturilor. Acest examen dentar utilizează o cantitate mică de raze X.

Medicul stomatolog solicită o radiografie dentară în următoarele cazuri:

  • anticipează dezvoltarea și orientarea dinților la copii;
  • monitorizează apariția dinților de minte la adolescenți;
  • detectează carii, chisturi, abcesuri  sau tumori ascunse;
  • verifică pierderea osoasă, calcificarea pulpei;
  • vizualizează articulațiile temporo-mandibulare.

Tipuri de radiografii dentare:

  • Radiografia retroalveolară: este un film de dimensiuni mici, în care pot fi vizualizate 2-3 elemente dentare;
  • Radiografia panoramică (OPT): reprezintă o imagine plană, focalizată pe cele două arcade dentare, superioară şi inferioară, practic de la o ureche la cealaltă;
  • Teleradiografia de profil: investigație care ajută la punerea unui diagnostic de anomalie dento-maxilară;
  • Investigații computer tomograf: oferă o imagine tridimensională și este ideală pentru chirurgia dentară, tratamente radiculare și implante dentare.

H2 – Iradierea și protecția împotriva radiațiilor

Radiografia dentară folosește tehnica radiațiilor ionizante electromagnetice. În cadrul unei radiografii a dinților, doza de iradiere rămâne foarte mică și corespunde cu 1,4 zile de iradiere naturală. Riscurile asociate radiațiilor sunt neglijabile. 

Pentru a proteja organele și glanda tiroidă, utilizarea unui șorț sau guler de plumb este obligatorie pentru fiecare pacient.

Radiografia dentară nu este contraindicată în timpul sarcinii. Medicul stomatolog recurge la examenul radiologic numai atunci când este absolut necesar. Aceasta este o măsură de precauție suplimentară pentru făt, în special în primul semestru de sarcină.

        Chiar dacă doza de iradiere este foarte redusă, fără să producă efecte adverse pe termen lung, se recomandă ca înainte de efectuarea tratamentului stomatologic, pacientul să discute cu medicul stomatolog pentru a înțelege necesitatea efectuării acestei investigații. În acest mod se va efectua un tratament dentar corect documentat.

 

0770 832 313

Ai o urgență? Ne poți suna oricând!