Odată cu pierderea dinților din zona de sprijin a maxilarului (în special a molarilor), la nivelul osului vor începe procese de resorbție, astfel în timp, cantitatea de os va fi din ce în ce mai redusă.
Acest proces de resorbție este accelerat prin lipsa stimulării osului, adică asupra lui nu se mai exercită forțe cum se exercitau atunci cand existau dinți pe arcadă. Ori de cate ori se realizează funcția de masticație prin acțiunea pe care o exercită dinții asupra alimentelor, reacțiunea acestei forțe se transmite în axul dintelui și prin acesta asupra osului, stimulându-l și creând condiții favorabile menținerii cantității osului în jurul dintelui pentru ca acesta să-și poată continua funcția de masticație.
Odată cu pierderea dinților, osul nefiind stimulat, se va resorbi. Ulterior resorbției osoase, cantitatea de os nu este suficientă pentru a insera implanturi, în consecință se va apela la intervenția chirurgicală de „Sinus Lift” care constă într-o intervenție chirurgicală de adiție de os pentru maxilarul superior în zona premolar-molară.
Intervenția constă în abordarea sinusului de către medicul chirurg prin diferite tehnici. Astfel, membrana sinusului este ridicată și se obține un spațiu, în care se adaugă adiția de os, pe parcursul vindecării, implantul câștigă o susținere adecvată, datorită suportului osos obținut prin procedura de sinus lift.
Recuperarea în urma intervenției de sinus lift se realizează în decurs de 2-3 zile post intervenție. Imediat după intervenția chirurgicală este posibil să apară o tumefacție (umflătură) în zona de abord a sinusului, pot apărea sângerări la nivelul suturii sau sângerări nazale.
Este important ca indicațiile medicului să fie respectate cu strictețe.
Câteva exemple de indicații post intervenție:
– umflarea zonei după operație este normală, ține o compresă cu gheață;
– vor fi aplicări consecutive, 15 minute gheață (învelită într-un prosop, niciodată nu se aplică gheață direct pe tegument) pe obraz, 15 minute pauză; aplicările vor avea loc pe toată durata zilei în care s-a efectuat intervenția;
– dacă îți curge sânge pe nas, nu te impacienta; întinde-te pe spate și aplică o compresă cu gheață pe nara care sângerează;
– nu clăti gura cu apă sau alte substanțe în ziua intervenției, pentru a nu împiedica formarea cheagului de sânge, necesar pentru vindecare; vei putea clăti ușor, cu apă de gură prescrisă, după primele 24 de ore;
– nu peria locul intervenției pentru că riști să rupi firele;
– consumă alimente moi, la temperatura camerei, evită lactatele timp de două zile și nu bea cu paiul;
– nu dormi pe partea cu operația;
– nu fuma după intervenție;
– nu îți sufla nasul;
– după 7-10 zile te vei prezenta la medicul stomatolog pentru evaluarea vindecării și scoaterea firelor de sutură;