Skip links
Family Dental 286

Tipuri de anestezie dentară

Tipuri de anestezie dentară. Tot ce trebui să știi!             

De cele mai multe ori persoanele evită vizita în timp util la medicul stomatolog din cauza fricii de durere sau a unor experiențe anterioare dureroase. În prezent, mersul la un cabinet dentar nu ar trebui să mai sperie pe nimeni deoarece anestezia dentară face ca întregul tratament să fie nedureros.

Majoritatea procedurilor dentare cum ar fi: obturații, extirparea nervului, intervenții chirurgicale etc., necesită o anumită formă de anestezie sau chiar sedare. Anestezia dentară este o procedură prin care medicul dentist întrerupe sensibilitatea dintr-o zonă astfel încât să reducă durerea, și prin urmare stresul legat de tratament.

1. Anestezia dentară locală 

Este de două feluri: Topică sau Prin injectare

Anestezia dentară topică este superficială. Anestezicul se aplică sub formă de gel, unguent sau spray, direct pe gingie, pentru a pregăti țesutul pentru o anestezie dentară prin injectare. Efectul se instalează rapid dar este și de scurtă durată (aproximativ 20 minute).

Anestezia dentară prin injectare (infiltrație) constă în injectarea anestezicului  cu ajutorul seringii  în apropierea terminațiilor nervoase. Aceasta este cea mai folosită anestezie în stomatologie. Efectul anesteziei durează între una și câteva ore și dispare încet după procedură. Unele senzații, cum ar fi: a avea buzele mari sau o limbă mare, sunt normale. Pe perioada în care pacientul este sub efectul anesteziei, ar trebui să evite mușcarea limbii sau a interiorului obrajilor, deoarece acest lucru ar putea provoca răni care nu vor fi simțite imediat.

2. Anestezia dentară prin sedare

Anestezia dentară prin sedare se folosește pentru a acționa asupra stării psiho-emoționale a pacientului, pentru ca acesta să rămână într-o stare de relaxare pe tot parcursul tratamentului. Sedarea nu adoarme pacientul, ci îi oferă o stare de calm.

Inhalosedarea este un tip de sedare conștientă și are ca scop relaxarea pacientului, atât înainte, cât și în timpul intervenției stomatologice. Se aplică o mască nazală prin care se inhalează un amestec de gaze format din oxigen și protozoid de azot. Efectul este rapid, dar dispare imediat cu înteruperea inhalării gazului. Este o procedură sigură și eficientă. Acest tip de sedare este folosit foarte des la copii. 

Sedarea intravenoasă este o tehnică utilizată în operațiile maxilo-faciale care implică administrarea de sedative, precum anxiolitice și analgezice, pe cale venoasă. Acest lucru ajută la relaxarea pacientului în timpul operației și la reducerea nervozității și disconfortului și facilitează procedurile chirurgicale, cum ar fi punerea de implanturi dentare sau extragerea molarilor de minte.

Reacțiile alergice la anestezie

Sunt rare, dar este important ca pacientul să informeze  medicul dentist despre:

– consumul de medicamente, antibiotice și vitamine, fie că sunt pe bază de rețetă sau fără rețetă;

– alergiile pe care le are;

– dacă are probleme cardiace;

– dacă este însărcinată: nu este recomandat un tratament sub anestezie în primul trimestru de sarcină;

– Dacă procedura sau anestezia dentară îi determină pacientului o stare profundă de nervozitate sau anxietate;

– Dacă continuă să simtă durere în ciuda anesteziei.

De ce nu își face efectul anestezia dentară?

Cu toate că anestezicele moderne sunt destul de eficiente, există cazuri rare când anestezia își face efectul mai greu sau deloc. Aceste cazuri sunt de obicei asociate cu următoarele situații:

  • Consumul de alcool;
  • Consumul de medicamente calmante în doze mari;
  • Infecții acute sau inflamații pulpare.